Guidade turer


Vi har stängt för säsongen. För bokning av grupper, kontakta oss.


En tur nere i anläggningen tar ca 1,20 tim, under denna tid får man ta del av en resa som sträcker sig istiden och vårt världsarv till ännu en en på sätt och vis kall period d.v.s. det kalla kriget.

•vandringen börjar uppe på ytan vid de gigantiska 15,2 cm torndubbel pjäser(kanoner) som kröner bergets topp. Där tar man del av historien som föranledde bygget av de 89 kustartilleri som likt ett pärlband klädde den norrländska kusten från Gävle i söder till Luleå i norr varav Hemsö fästning var den särklass största. Efter ca 20 minuter går man sedan ner 40 meter ner i urberget inga hjälmar eller overaller behövs då både klimat och standard är detsamma som när 340 soldater bodde och huserade där för inte mer än 25 år sedan. fotografering är inte bara tillåten utan uppmuntrad.

 • Nere i berget får man se inte bara hur man bodde och tillbringade sin fritid utan även kök, verkstäder, sjukhus, och stridslednings centraler mm som ett helt litet samhälle nere i berget på 5000 kvm.

• Turen går genom hela berget och avsluta direkt på den nybyggda restaurangens farstukvist. Har man av någon anledning problem att promenera de 300m tillbaks till parkeringen så finns minibuss på området som mer än gärna skjutsar besökarna. Detta måste bokas vid ankomst.

 • Anläggningen är mer eller mindre helt tillgänglighets anpassad och allt från rullstolar till barnvagnar mm tar sig fram utan problem, samtliga fordon av detta slag finns att låna på anläggningen.